Vår blogg

Känner du dig behövd, uppskattad och värdefull?

Vad är det som gör att jag känner mig nöjd och energipåfylld efter arbetsdagen? Du vet, dessa dagar när du har ett sådant skönt flyt, hunnit med allt och lite därtill, hanterat en utmaning med bravur och loggar ut med ett belåtet leende… Dessutom mött upp barnen glatt hemma och orkat med träningen på kvällen. Somnat nöjd.

Jag vet precis vad som behövs för att få till en sådan dag. Nämligen att jag tydligt har känt mig behövd och verkat i ett meningsfullt sammanhang. Jag har jobbat i ett team, där jag vet att jag är en viktig länk i kedjan, någon som verkligen behövs och som gör en skillnad på arbetsplatsen. Om jag dessutom har blivit uppmärksammad på det från en medarbetare, ett litet genuint tack – en liten bekräftelse från någon som ser och värderar mitt arbete. Ja, då åker jag hem med en sådan skön tillfredsställd känsla i kroppen – idag har jag gjort skillnad. Idag har jag presterat. Idag har jag verkligen behövts.

Jag tror inte att jag är unik här, vi människor är skapade att fungera i en flock. Alla behöver känna sig viktiga, behövda och bekräftade. Både på jobbet och privat. I min roll som VD bär jag därför ett jätteviktigt ansvar att skapa en kultur där mina medarbetare känner sig just bekräftade, uppskattade och värdefulla. Så fort det finns en osäkerhet kring vad jag eller någon annan chef tycker och tänker om en person eller prestation så uppstår en otrygghet som tar både kraft och energi från vårt arbete.

Men pga. rådande omständigheter, så har jag varit isolerad inom Stockholms gränser de senaste två månaderna och inte personligen fått träffa mina medarbetare i Göteborg. Självklart har vi fortsatt ”som vanligt” och jag har flyttat styrningen av verksamheten via Teams. Och det fungerar, men det ersätter inte heller det förtroliga personliga samtalet, eller möjligheten att känna in organisationen genom att bara var på plats. Hur lyckas man då som ledare se och bekräfta sina medarbetare – speciellt nu när de kanske behöver det som allra mest?

Själv har jag en ringlista där jag varje dag ringer 1-2 personer som jag inte har pratat med den senaste tiden hos mina egna företag eller hos mina kunder. Jag frågar genuint nyfiken hur de mår och jag lyssnar in dom. Någonstans i samtalet påpekar jag alltid varför just personen är så viktig för oss på företaget och vilken skillnad den gör.

Min 5 åring sa så klokt häromdagen ”mamma, vi vet inte när Corona tar slut, vi vet bara säkert att den kommer att ta slut”. Och då kommer vi vara startklara, uppvilade och stärkta mentalt, då har vi strukturellt effektiviserat vårt arbete, rensat upp i surdegarna. Vi kommer vara oslagbara! Faktum är, att vi redan nu är oslagbara genom att fokusera på målet för att steg för steg ta oss dit.

Mina telefonsamtal har blivit väldigt uppskattade, men de har också gett mig oerhört mycket energi tillbaka. Men för att samtalen verkligen ska ge effekt, så behövs ett genuint intresse och en mental närvaro, precis som i ett coachingssamtal när jag lyssnar in svaret på frågan ”hur mår du?”. Så numera börjar jag ofta dagen med just ett sådant samtal. Sen kan jag njuta av den positiva känslan resten av dagen ”jag gör skillnad för någon” och ”de jag gör är viktigt”.

Har du också någon som skulle må gott av att bli uppringd av dig? En medarbetare, en vän eller en ensamföretagare som själv kämpar på utan stöttande kollegor vid sin sida? Lyft luren och ge dom en omtanke!


//Monika Johansson
VD ProDesign och ProPulsion

Fler inlägg